2018. sze 27.

8 szokás, amiről nem is gondolná, mennyire rontja a látását

írta: m admin
8 szokás, amiről nem is gondolná, mennyire rontja a látását

sminkeles.jpg

képen: szemfestés szemspirállal

Azt mondják, az egészségnél nincs fontosabb - ennek ellenére sokszor már túl későn szeretnénk megfogadni az ezzel kapcsolatos tanácsokat. Most összegyűjtöttünk pár olyan mindennapos szokást, ami a szemünk épségét veszélyezteti hosszú távon.

1. Úszás 

Noha az úszás igen üdítő formája a testedzésnek, sajnos nem épp a szem legnagyobb barátja, hála a vízben - még az úszómedencékben is - előforduló mikroorganizmusoknak. Aki kontaktlencsét visel, még rosszabb helyzetben van, a különböző baktériumok ugyanis könnyen megtapadnak a lencsék felületén. A szakértő szerint a legjobb, ha úszószemüveget viselünk - a kontaktlencséseknek pedig eldobható lencsét ajánl az úszáshoz.

2. Régi sminkcuccok

Sajnos bármennyire is szeretjük azt a jó drágán megszerzett, 2016-ban megvett szempillafestéket, ideje már lecserélni! A különböző szempillafestékek és szemhéjtusok élettartama (az első használatot követően) három hónap körül van, utána egyre több baktérium telepszik meg bennük - amik enyhébb esetben irritációt, súlyosabb esetben akár fényérzékenységet, sőt, egyes ritka esetekben akár vakságot is okozhatnak. Tegyük hozzá: felbontás nélkül persze évekig is eláll egy-egy sminktermék!

3. Szemvizsgálat kihagyása

Igaz, az emberek általában nem szeretnek orvoshoz járni, de a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a rendszeres egészségügyi vizsgálatok fontosságát - és ez alól a szemünk sem kivétel.

okos_kutyu.jpg

képen: egy kávézóban ül egy nő és okostelefonját nézi

4. Túl sok okos kütyü

A munkában monitorokat bámulunk órákon keresztül, út közben a mobiltelefont, otthon meg a tévét. Hagyjuk néha pihenni is a szemünket!

5. Dohányzás

A dohányzás káros hatásairól senkinek sem kell beszélni - az azonban kevesekben tudatosul, hogy a szemünkre is káros hatással van. Az időskori makula degeneráció (AMD) kialakulásának esélyét - amely az időskori vakság egyik vezető oka - például nagyban növeli.

6. Elfelejtett napszemüveg

Azt ugyancsak nem kell hangsúlyozni, hogy a napszemüveg nem csupán divatkellék nyáron, de rendkívül fontos kiegészítő szemünk épségének megőrzése érdekében. Ugyanakkor a nagy rohanásban sokszor marad otthon a konyhaasztalon. Ideje erről leszokni - mint a filléres, bizonytalan UV-védelmű darabokról is!

7. Éjszakai hűsölés

Sokan a melegebb napokon éjszakára is bekapcsolva hagyják a ventilátort - ez azonban növeli az irritáció és a kiszáradt szem esélyét a kontaktlencséseknél. Egy időzítős kapcsoló nagyon menő, de sokkal jobb módszer, ha simán leszokunk az éjszakai légmozgásról.

8. Túl sok szemcsepp

Noha a szemcsepp sok esetben lehet hű társunk, a szakértők szerint jobb, ha túlhasználat helyett a szemszárazság kiváltó okait szüntetjük meg. Az A, C és E-vitaminokban és Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek lehetnek erre segítségünkre - de akár az olyan apró trükköktől se riadjunk vissza, mint hogy nagy szélben nyugodtan védjük napszemüveggel a szemünket, évszaktól függetlenül.

Szólj hozzá

egészség látás kozelet egészséges életmód szembetegség szemvizsgálat látásromlás