2018. aug 08.

A Google Glass segíthet az autista gyerekeknek

írta: m admin
A Google Glass segíthet az autista gyerekeknek

autizmus.jpg

képen: autista gyermek egy átlátszó, domború mintás üveg mögött, két tenyerét ráteszi az üvegre

Tudósok gyermekek bevonásával tesztelték, hogy vajon az okosszemüveg megkönnyítheti-e az autisták életét.

Kutatók (Jena Daniels, Jessey N. Schwartz, Catalin Voss, Nick Haber, Azar Fazel, Aaron Kline, Peter Washington, Carl Feinstein, Terry Winograd, Dennis P. Wall) arra használták a Google Glass okosszemüveget, hogy segítséget nyújtson az autista gyerekeknek nehéz helyzetekben. Az autizmus spektrumzavarban érintetteknek gyakran gondot okoznak a közösségi interakciók, szeretnek egyedül lenni, kerülik a társaikat és felzaklatják őket a változás, az új dolgok. Ettől még ugyanúgy éreznek, látnak, hallanak, éreznek, gondolkodnak, csak az érzelmeik kifejezése és megélése más módon zajlik, nehézséget jelent nekik az összkép kialakítása, illetve másokon az érzelmek felismerése.

A szakemberek 14 autista gyerek bevonásával végeztek el egy több mint 10 héten át tartó kísérletet. A gyermekek családjai közül 12 esetében arról számoltak be a szülők, hogy a csemetéik sokkal inkább törekedtek a szemkontaktusra, mint a kísérlet előtt. A kísérlet keretében felhasználtak egy új okostelefonos alkalmazást, amely ötvözte a Google Glass okosszemüveget az arcfelismerő szoftverekkel, s lehetővé tette, hogy a viselő valós időben láthassa, hogy milyen érzelmek jelennek meg az emberek arcain. A szoftvert Dennis P. Wall, a Stanford Egyetem munkatársa és kollégái fejlesztették ki és több százezer arckép segítségével készítették fel. 

google_glass.jpg

képen: egy kisfiú Google Glass szemüvegben

A működési elv rendkívül egyszerű: a Google Glass kamerája rögzíti az autista gyerek előtti személyek arcait és az információkat továbbítja a programnak, amely összeveti a felvételeket a birtokában lévő adatokkal. Az alkalmazás nyolc érzelmet tud felismerni, ezek a boldogság, a szomorúság, a harag, az undor, a meglepetés, a félelem, a megvetés és a nyugalom. Amennyiben a szoftver ezen érzelmek egyikét fedezi fel a rögzített képeken, akkor elküldi az információt a szemüveg viselőjének, miközben a fejhallgatóban meg is nevezi az érzelmet. A Google eszközét általában hetente háromszor 20 percre használták a 3 és 17 év közötti autisták, s szinte mindegyiküknek segített.

A Sophisticated high speed object recognition engine (SHORE) és a hasonló alkalmazások szintén képesek az alapvető érzelmek (düh, bánat, félelem, öröm, meglepetés, undor) felismerésére. A tesztek megmutatták, hogy az alapérzelmeket az esetek körülbelül 90 százalékában jól mutatták meg ezek a megoldások. Mindez meglehetősen jó eredmény, hiszen az emberek 100 érzelmet tudnak kifejezni az arcukkal. A SHORE-t már 2015-ben integrálták egy szemüvegbe, így azóta autisták is használhatják. Azonban ezek a megoldások nemcsak az autistáknak jelenthetnek hatékony segítséget, hanem például a hatóságoknak (vámosoknak, rendőröknek stb.) vagy éppen az ápolóknak is.

(sg.hu)

Szólj hozzá

technika autista esélyegyenlőség google glass fogyatékos gyermekek