2018. okt 02.

Visszatért Symba: újra életeket ment a gerincműtétje után a mentőkutya

írta: m admin
Visszatért Symba: újra életeket ment a gerincműtétje után a mentőkutya

symba_a_mentokutya.jpg

képen: Symba mentés közben, a műtét előtt a világ legjobb keresőkutyái között tartották számon /

Fotó: MTI - Cseke Csilla

Egy évvel súlyos gerincműtétje után ismét versenybe szállt a világ öt legjobb mentőkutyája között számon tartott Symba, a Ljubljanában megrendezett 24. IRO mentőkutya-világbajnokságon. - írja a Blikk

A hős négylábú és gazdája, Balázs László ugyanezen a megméretésen járta meg tavaly a poklok poklát, amikor is Symba egyik pillanatról a másikra rosszul lett, majd sokkos állapotba került és összeomlott a keringése.

A hős négylábú és gazdája, Balázs László ugyanezen a megméretésen járta meg tavaly a poklok poklát, amikor is Symba egyik pillanatról a másikra rosszul lett, majd sokkos állapotba került és összeomlott a keringése.

– Nehéz pillanatok voltak, így bár nagy reményekkel, de félve tértünk vissza a világbajnokságra – kezdte Balázs László, aki májusban állt fel legutóbb a dobogó legfelső fokára hős négylábújával együtt a magyar mentőkutyás nemzeti bajnokságon, alig fél évvel a beavatkozás után. Symba egy becsípődött ideg miatt lett rosszul a tavalyi mentőkutya-világbajnokságon. Később kiderült, hogy egy örökletes betegségben szenved, ezért azonnali műtétre került sor, amelyet hosszú hónapokig tartó rehabilitáció követett.

– A májusi fölényes győzelme után döntöttünk úgy, hogy a világbajnokságon is megméretjük magunkat. A célunk csupán az volt, hogy a pályamunkát és a mozgáskoordinációs feladatokat jól teljesítsük. Bár ezúttal nem sikerült nyernünk, mérhetetlenül elégedett vagyok Symba munkájával – mesélte Balázs, majd hozzátette: általában az ehhez hasonló versenyekre kipihenten érkeznek a mentőkutyák, Symba esete kivételes, hiszen a kutyának szinte mindent újra kellett tanulnia a műtét után, még azt is, hogyan kell leülnie.

– A verseny előtt két héttel leblokkolt az egyik feladatnál, amely során egy fekvő létrán kellett volna átgyalogolnia. Nem adtuk fel, az elmúlt hetekben 850 alkalommal futottunk neki a létrának. Végül a világbajnokságon sikerült is teljesítenünk a feladatot – mondta a kutyus gazdája.

symba_a_mentokutya_2.jpg

képen: Symba a mezben, amiben nevezett a két héttel ezelőtti világversenyre

 

Symba két hét múlva egy újabb megpróbáltatásra készül, Balázs László ugyanis elárulta: egy magyar szervezésű nemzetközi romkutatóversenyen is indulni fognak.

– Nagyon izgalmas lesz, ott tényleg összhangban kell lenni a lábaknak, de látom, hol tartunk, miben kell még fejlődnünk. Utána sem lesz megállás, hiszen győzni megyünk a jövő évi párizsi világbajnokságra, amit egyébként Franciaországban többek között Symbával népszerűsítenek - zárta Balázs.

Szépen csillog az ezüst is

A szeptember 18-23. között Szlovéniában megrendezett 24. IRO mentőkutya-világbajnokságon romkutatásban egy második és egy negyedik helyet szereztek meg a Magyarországot képviselő kutyák és vezetőik: romkutatásban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kutyás kereső szolgálatának munkatársa, Leczki Sarolta és Karma 282 ponttal a második helyet húzta be.

Szólj hozzá

segítségnyújtás kozelet mentőkutya segítő kutya