2018. aug 27.

Munkahelyi egészségmegőrzés 10 pontban

írta: m admin
Munkahelyi egészségmegőrzés 10 pontban

munkahelyi_fitnesz.jpeg

képen: egy csapat vidám fiatal, ahogy edzenek

Már hazánkban is egyre többet hallhatunk, olvashatunk a munkahelyi egészségprogramokról és azok pozitív hatásairól. Íme itt egy összegző lista, miért is éri meg belevágni egészségfejlesztő programokba, vagy a meglévőket fejleszteni!

  1. Az egészségfejlesztő programok többszörösen megtérülnek. Ezekre a programokra nem mint jutalomra, hanem mint megtérülő befektetésre kell tekinteni. Ha egy vállalat elindít egy egészségprogramot, bizonyos időn belül biztosan csökken a betegnapok száma, a presenteeism (a munkavállalók mentálisan vagy fizikailag kimerült állapotban végzik a munkájukat – a szerk.) és a fluktuáció is.
  2. Az egészségfejlesztő programok számos egészségkockázati tényezőt csökkentenek le, vagy iktatnak ki. Például a dohányzást, a fizikai inaktivitást, az egészségtelen táplálkozást, a túlsúlyt, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a magas stressz-szintet.
  3. Az életkor előrehaladtával a sérülések és betegségek kockázata nő, csökken az aerob teljesítmény, az izomerő és az állóképesség. A célzott egészségprogramok segítenek megőrizni az idősebb, tapasztaltabb alkalmazottak egészségét, állóképsségét, hogy minél tovább tudjanak aktívan nagy teljesítményt nyújtani.
  4. Az egészséges, boldog alkalmazottak a legtermelékenyebbek. Akár háromszor termelékenyebbek lehetnek, mint a testileg vagy lelkileg nem egészségesek.
  5. Az egészségfejlesztő programok a szervezeteknek CSR-szempontból is fontosak. A munkahelyi egészségprogramok jelentősen javíthatják az alkalmazottak és családjaik életminőségét. Mivel sok időt töltünk munkával, a szervezetek hatalmas hatást gyakorolhatnak a munkavállalók egészséggel kapcsolatos viselkedésére, egyfajta szemléletformálók, „egészségkultúra-meghatározók”.
  6. Az alkalmazottaknak „extrát” tud nyújtani a vállalat az egészségfejlesztő programok bevezetésével: jóllét és fittség növekedés, minden tekintetben jobb jelenlegi és jövőbeli egészség.
  7. Az egészségfejlesztő programok munkahelyre és személyre szabhatók, az adott munkahely és az adott munkavállalók egészségproblémáihoz igazíthatók.
  8. Az egészségfejlesztő programok növelik a lojalitást. Ha a munkavállalók úgy érzik, munkaadójuknak fontos a jól-létük és boldogságuk, sokkal hűségesebbek lesznek.
  9. Az egészségfejlesztő programok erősítik a munkahelyi integrációt, kohéziót és keveredést, ezáltal növelve a motivációt.
  10. Az egészségfejlesztő programok élvezetesek, pozitív élet- és egészségszemléletet közvetítenek.

Kívánom, hogy minden munkaadó és munkavállaló saját bőrén tapasztalhassa meg a fentieket!

dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; Legfittebb Munkahely Program külső szakértője
a szerző cikkei

(forrás: rtwmatters.org)

Szakképzett gyógymasszőreink az igényekhez igazodva kínálnak stresszoldó, egészségmegőrző gyógymasszázst.
Ajánlott kezelési idő minimum 20 perc.

Kérjen cégére szabott árajánlatot - keressen minket bizalommal!

e-mail: bulake@bulake.hu
telefon: +36 20 465 6460 
cím: Budaörs, Patkó u. 7.

Szólj hozzá

kozelet egészséges életmód foglalkoztatás rekreáció munkahelyi masszázs