2017. aug 30.

Miért fájnak az izmaink sportolás után?

írta: m admin
Miért fájnak az izmaink sportolás után?

És mit tehetünk ez ellen?

izomlaz.jpg

Nagyon sokakat eltántorít a rendszeres sportolástól az, hogy másnap fájnak, sajognak az izmaik, minden mozdulat kellemetlen. Pedig ez egy teljesen természetes folyamat, ráadásul nagy szerepe van abban, hogy az izmaink fejlődjenek.

Az izomláz, vagyis a mozgás, sportolás utáni jellegzetes izomfájdalom a nagyobb terhelést követően egy-két nappal jelentkezik és néhány napon belül nyomtalanul el is múlik, és bár egy nagyon gyakori problémáról van szó, a szakemberek még nem találtak magyarázatot a jelenségre.
Korábban a mozgás közben fellépő relatív oxigénhiány miatt keletkező tejsavat okolták, mára azonban egyetértenek a szakemberek abban, hogy az izomrostokban keletkező mikroszakadások is szerepet játszanak az izomláz kialakulásában. A tejsavval kapcsolatos elképzelések pedig megdőltek, ugyanis kutatások szerint a tejsav néhány órán belül kiürül az izmokból. 

Izomfájdalom: mitől fáj, hogy csillapítsuk?


Mivel az izomláz, a sportolás utáni izomfájdalom fokozottabban jelentkezik nagyobb megterhelések után, jó hír, hogy minél többet sportolunk, annál ritkábban lesz izomlázunk. A szervezetünk ugyanis fokozatosan hozzászokhat a terheléshez, az izmaink is megerősödhet, a mozgás hatására pedig még a vérkeringés is javulhat, így az izmok mikroszakadásainak regenerációja is felgyorsul. 

Tehát, ha az első alkalmakkor izomlázunk van sportolás után, ne hagyjuk abba a mozgást, sőt tekintsük ezt annak a jelének, hogy az izmaink "vették az adást", és elkezdtek fejlődni. A mikroszkopikus sérülések begyógyítása ugyanis az izmok erősödésével jár együtt.

Mit tehetünk az izomláz ellen?

Amit biztosan nem érdemes: vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket bevenni, ezek ugyanis a legtöbb esetben teljesen hatástalanok. A lassan megkezdett, nyújtó tornagyakorlatok, vagy az úszás mindenképpen ajánlhatók izomláz esetén. A hideg-meleg váltott zuhany, fürdő érezhető javulást hozhat a vérkeringést élénkítő hatása miatt, de javasolt a masszázs, a szauna is. Ha különösen heves a fájdalom, a vény nélkül kapható, helyileg alkalmazható izomlazító krémek, sportkrémek is jótékonyak lehetnek. (forrás: hazipatika.com)
fitten_1.jpg
Ha hatékonyabbá szeretnéd tenni sporttevékenységed, keresd fel masszázs stúdióinkat! A fellazított izmokkal még könnyedebbé teheted testednek a következő edzést. Várunk szeretettel és szakértelemmel:

Budaörs
BGS – Budaörsi Gyógymasszázs Stúdió
Cím: Budaörs, Patkó u. 7. fszt.
Nyitva tartás: H-P 7-19, Szo 7-16
Időpont-egyeztetés: személyesen vagy telefonon: +36 23 789 885 +36 20 455 6999 – minden nap 8-16 óra között

Biatorbágy
Egészségház
Cím: Biatorbágy, Mester u. 2.
Nyitva tartás: K 10-18
Időpont-egyeztetés: személyesen vagy telefonon: +36 23 534 560

Érd
Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény
Cím: Érd, Felső u. 39-41.
Nyitva tartás: H, K, P 8-17
Időpont-egyeztetés személyesen Budaörsön a Patkó u. 7.sz. alatt vagy
telefonon: +36 23 789 885 +36 20 455 6999 – minden nap 8-16 óra között

 

Szólj hozzá

sport masszázs testmozgás gyógymasszázs irodai masszázs masszázs stúdió masszázsbérlet mobilmasszázs