2018. ápr 17.

Egy hatéves kisfiú végre láthatja a színeket - EnChroma szemüveg

írta: m admin
Egy hatéves kisfiú végre láthatja a színeket - EnChroma szemüveg

straham_szinvak_kisfiu.jpg

"Elképesztő volt" - mondta az örömteli fiú. - Olyan sok szín létezik, és még vannak olyanok is, amelyekről nem tudtam, hogy létezett.

Először három éves korában vették észre, hogy mennyire küzd a színeket megkülönböztetni. 

A színlátási zavarok enyhébb és gyakoribb formája a színtévesztés, ami például hazánkban a lakosság 5%-át érinti. Ilyenkor az illető képes megkülönböztetni bizonyos színeket, ám a súlyos színtévesztés és a színvakság határa összemosódik.

 	Balra az eredeti, jobbra a manipulált fotó a sarki fényről - a látássérültek szemével.

Balra az eredeti, jobbra a manipulált fotó a sarki fényről - a látássérültek szemével.

Erin az édesanyjától kapott egy EnChroma speciális optikai segítségnyújtó szemüveget, amely korrigálja a piros-zöld színhiányt. A szabadalmaztatott lencsék öt eset közül négy esetben hatásosak. 

"Amikor végre megvehettem neki a szemüveget, nem tudtam, hogy használni fog-e vagy sem, de amikor először látta a piros színt, csodálatos volt" - mondta az anya könnyeivel küszködve.

"Ha meglátja őt, látja a világot, és minden olyan szín, amit eddig nem tudott, hihetetlen volt: egy fantasztikus kisfiú, és most csak szórakozhatunk együtt, amikor kimegyünk a szabadba, és mindent láthat a valódi színében."

A kisfiú állítja, hogy "túl sok a szín", ahhoz hogy leírja az általa felfedezett új árnyalatokat, de már van egy új kedvence.

"Kedvenc színem a piros," - mondja.

 

 

forrás: abcNEWS

Korábbi cikkünk a ebben a témában, kattints.

Szólj hozzá

technika esélyegyenlőség élmény látássérült szemvizsgálat színvak fogyatékossággal élők fogyatékos gyermekek látássérülteknek szinvaksag látássérült gyermekeknek esélyteremtő enchroma