2016. feb 05.

Érinthető három dimenziós kiállítás - spanyol Prado Múzeum

írta: m admin
Érinthető három dimenziós kiállítás - spanyol Prado Múzeum

vakon_erintheto_muveszet_1.jpg

Spanyolországban a Prado Múzeum kiállításain egy új technológia lehetővé teszi, hogy a vak emberek érintéssel élhessék át a remekművek által nyújtott művészeti élményt. Mindezt úgy kell elképzelni, mintha a képekhez is lenne egy Braille abc. Ezek nem az eredeti festmények, hanem nagy felbontású replikák. Hála az új 3D-nyomtatási eljárásnak, amely megteremti a fizikai tárgyakat, lehetővé teszik a részletesebb tapintást, megérintve az így készült alkotásokat, a festmények egy új módon lesznek „láthatóak”.

vakon_erintheto_muveszet_2.jpg

fotók: visualnews.com

vakon_erintheto_muveszet_3.jpg

Egy spanyol nyomtatóstúdióban a folyamat azzal kezdődik, hogy a kiválasztott művet, hatalmas felbontásban tanulmányozzák. Kiválasztják a legmegfelelőbb textúrákat, mellyel a vak ember kezét tudják majd irányítani. Minden apró részletre ügyelnek, még a jelentéktelennek tűnőre is. Rengeteg munka, de a cél, hogy megértessék az alkotó mondanivalóját, a kidolgozásnak csak így van értelme. Végül egy kémiai módszert alkalmaznak, láthatatlan braille írást, magyarázatokat helyeznek el a síkfelületeken, könnyítési szándékkal az alkotás átéléséhez.

vakon_erintheto_muveszet_4.jpg

vakon_erintheto_muveszet_5.jpg

fotók: visalnews.com

A Prada Múzeum programjának célja, hogy megkönnyítsék a tudás, a kultúra és az emberek speciális tanulási és kommunikációs igényeinek közeledését.

A múzeum közeli célként tűzte ki, hogy mindenre kiterjedően biztosítja az akadálymentes látogatást, mert szerintük a művészet mindenkié kell, hogy legyen. Napjainkban például már meghallgatható bemutatók, kerekesszékek, sétapálcák is rendelkezésre állnak a látogatók számára.

Jelenleg hat festmények jelenik meg a múzeum a  Hoy toca El Prado  (Nyomja meg a Prado) kiállítás, köztük remekművek El Greco, Diego Valaquez, és a Leonardo Da Vinci.

Madrid leghíresebb látnivalója a Museo del Prado, a világ egyik legnagyobb szépművészeti múzeuma, ahol a XV.és XIX.század közötti európai festészet remekművei tekinthetőek meg, köztük Goya és Velázquez, Rubens, El Greco, Tiziano  festményei.

vakon_erintheto_muveszet_6.jpg

forrás: visualnews.com

Szólj hozzá

kiállítás művészet muveszet vakoknak látássérülteknek érinthető képek