2018. aug 08.

Egy felelőtlen apa nevelési tanácsai - avagy, társadalmi előítéletek a fogyatékossággal élő szülőkről

írta: m admin
Egy felelőtlen apa nevelési tanácsai - avagy, társadalmi előítéletek a fogyatékossággal élő szülőkről

egy_fogyatekossaggal_elo_apa_vallomasa.jpg

képen: Laurence Clark mikrofon előtt

Fogyatékossággal gyermeket nevelni kemény kihívás, de hatalmas öröm is egyben. Ritkán olvasunk ilyen élethelyzetről, ezért is különösen érdekes a brit Laurence Clark vallomása, aki a We Won’t Drop the Baby (Nem ejtjük ám le a babát) című BBC-sorozat egyik szereplője is volt.

„Soha nem gondolkodtam azon, hogy lehetek-e apa. Soha nem láttam más apát, aki olyan, mint én, vagyis agyi bénulásban szenved és ez a saját elvárásaimat is nyilván korlátozta. Ráadásul a fiatalabb énem túl önző volt ahhoz, hogy egy gyermekről gondoskodjon. Még a kaktuszom is kiszáradásban pusztult el” - írta.

De mivel a felesége, Adele az első találkozásukkor leszögezte, hogy gyermeket akar, belevágtak. A második fiúk születésénél egyeztek bele abba, hogy szerepelnek a BBC sorozatában, hogy megmutassák, fogyatékossággal élők is lehetnek nagyszerű szülők.

Csakhogy a program most a YouTube-on is elérhető és boldog-boldogtalan a szülői képességeiken köszörüli a nyelvét a kommentszekcióban.

Ez a komment például szíven ütötte Laurence Clarkot: „Az a vágyuk, hogy legyen még egy babájuk, valószínűleg nagyobb volt, mint a józan eszük, hiszen az ő helyzetükben a gyermekvállalás felelőtlenség”.

Némelyik komment elég bizarr volt: „Egyáltalán, hogyan lett gyermekük, ha kerekesszékben van.”

Utóbbi hozzászóláson Laurence eléggé felhúzta magát: „Képzeljék, néha kijövök a székből! Nem vagyok Transformer.”

Akadtak egészen elképesztően buta kommentek is, mint például ez: „A gyermekük hordozza az agyi bénulás génjeit. A gyermek genetikailag el van cseszve.”

Természetesen nincs olyan, hogy agyi bénulás gén, de ez a tévhit sokkal gyakoribb, mint hinnénk. Mikor Adele az első gyermekükkel, Tommal volt terhes, még egy képzett orvos is megkérdezte, hogy az agyi bénulás átörökíthető-e.

A császáros szülés után is érte egy kis megaláztatás, amikor a bába ránézett és nem adta oda az újszülöttet a kezébe. A második gyermek születésekor a kórház már normálisan állt hozzá a szülőkhöz, sőt a BBC-forgatás miatt 5 csillagos ellátást kaptak.

Az apuka pedig, akit a humora segített át sokszor a megalázó helyzeteken, stand-up comedy fellépéseket vállal „An Irresponsible Father’s Guide to Parenting” (Egy felelőtlen apa nevelési tanácsai) címmel, ahol a legrémesebb YouTube-kommentekből csinál viccet.

(forrás: csalad.hu)

(Fotó: Laurence Clark Comedian/FB)

Szólj hozzá

esélyegyenlőség kozelet vlogger fogyatékossággal élők gyermekvállalás fogyatékossággal