2018. júl 27.

Ellentétpárok a szavak világában

írta: m admin
Ellentétpárok a szavak világában

words.jpg

képen: angol szavakból grafikai elem, egy nyitott könyv, alatta felirat, "words"

 

Ugyanúgy, ahogy létezik szinonimaszótár, ellentétszótárt is találsz akár online, akár a könyvtár polcán. A legalapvetőbb fogalmi ellentétpárokat biztosan ismered: szimpatikus és antipatikus, pozitív és negatív, introvertált és extrovertált.

Nem olyan közismert, de a deja vu-nek ugyanúgy van ellentéte, mint a placebónak, és eukatasztrófa alatt sem az Unió csődjét értjük. Az alábbiakban öt érdekes, ritka ellentétpárt mutatunk, melyeknek egyik tagját rendszeresen használjuk, a másikat viszont a legtöbben még nem is hallották. - írja a Femina.hu

Deja vu - jamais vu

A deja vu-t azokra a helyzetekre használjuk, amikor egy új szituációt úgy élünk meg, mintha az korábban megtörtént volna. Legyen az egy személy, egy apró momentum: ismerősnek hat, pedig az agyaddal tudod, hogy még nem fordulhatott elő. Legvalószínűbb magyarázata, hogy valamiért megcsúszik a megélt élmény feldolgozása, így az agyban nem tudatosul azonnal, hanem egyből az emlékek közé sorolódik, és csak ezt követi a szituáció megélése. A jamais vu szó szerint fordítva "sosem láttam", és arra a furcsa, meghatározhatatlan érzésre használható, amikor tudod, hogy már - akár többször is - megtörtént eseménnyel van dolgod, mégis, teljesen idegennek és újnak érzékelsz mindent vele kapcsolatosan.

Anonymus - onymus

A névtelenség ellentéte logikusan a személy konkrét neve lenne: de használhatod az onymus kifejezést is abban az esetben, amikor teljes bizonyossággal tudod, ki az, mégsem nevezed nevén a szóban forgó személyt.

Katasztrófa - eukatasztrófa

A befolyásolhatatlanul és váratlanul bekövetkező dráma ellentéte a hirtelen, előjelek nélkül lejátszódó happy end. A kifejezés Tolkien által vált közismertté: gondolj csak A Gyűrűk Urára, ahol a lehető legsötétebb végkifejletből végül mégis a jó került ki győzedelmesen. A világháborúk táján népszerű kifejezés egyfajta reményt nyújtott a katonáknak: bármilyen kilátástalan helyzetből van esély a felemelkedésre.

Optimális - pesszimális

A kedvező körülményekre gyakran használjuk az optimális kifejezést: ellentéte viszont nincs a köztudatban, pedig, ahogy az optimistával szemben áll a pesszimista, úgy az optimális negatív formája is létezik: ez a pesszimális. Alkalmatlan, hátrányos tényezőket jelöl. 

Placebo - nocebo

A placebo hatást több orvosi kísérlet is vizsgálta, melyek során az érintett betegeknek hatóanyag-tartalom nélküli gyógyszert adtak be: amire meglepő módon a páciensek állapotjavulásról számoltak be. Többféle formája létezik, egyikben az ápoló tudja, hogy mikor ad valódi, és mikor hatástalan szert, így lehetséges, hogy tudja befolyásolni a beteget. A duplán vak teszt során még maga a személyzet sem tudja, hogy épp gyógyszert ad-e be: a placebo hatás viszont ebben az esetben is megfigyelhető volt. A nocebo szintén hatóanyag nélküli kezelésre adott reakció, de a latin fordítás szerinti "ártok" kifejezés nemhogy az állapot javulásával járna, hanem épphogy romlással.

Szeretnéd bővíteni szókincsedben az ellentétpárokat? Itt találsz hozzá egy magyar antonimaszótárat.

 

 

Szólj hozzá

irodalom ellentétek ellentétszótár antonimaszótár