2017. nov 14.

A krónikus nyak- és vállfájdalom valójában könnyen elkerülhető...

írta: m admin
A krónikus nyak- és vállfájdalom valójában könnyen elkerülhető...

3201516171131.jpg

A napjainkban népbetegségnek számító állandósult vagy rendszeresen jelentkező nyakfájdalom, nyakmerevség néhány évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlen jelenség volt.

Amíg megfelelő helyen, azaz a gerincünk tetején hordtuk a fejünket, és nyakunk folyamatos mozgásban volt, gyakorlatilag panaszmentesen éltük életünket.

A mobiltelefonok és a számítógép megjelenésével, a 8 órás irodai ülőmunkával és a további jó néhány órás otthoni internet fölötti görnyedéssel azonban sikerült elérnünk, hogy a XXI. században nagyítóval keresve sem igen találhatunk egészséges gerincű embert.

Aki dolgozott már irodában, valószínűleg szembesült a jelenséggel, hogy bárhová is néz, csupa nyakat, vállat dörzsölgető, halkan nyögdécselő kollégát lát. Valószínűleg mindannyian tudják – hisz a csapból is ez folyik – hogy a probléma kialakulásának legfőbb oka a mozgásszegény életmód. Ugyanakkor a legtöbb ember meg van győződve arról, hogy az ülőmunkával törvényszerűen együtt járnak a nyaki panaszok. Nos, ez bizony hatalmas tévedés.

A nyak- és vállpanaszok és a gerinc degeneratív betegségei valójában viszonylag könnyedén elkerülhetőek lennének a megfelelő óvintézkedések betartásával.

Hogyan vezet egyenes út az ülőmunkától a gerincbetegségekhez? Amikor leülünk egy székre és szemünket rászegezzük az előttünk álló monitorra, testtartásunk a fiziológiáshoz képest általában jelentősen megváltozik. Fejünket előretoljuk, hátunk pedig hatalmas kérdőjellé görbül.

Ha napi 8-10 vagy még több órát töltünk ebben a testhelyzetben, szervezetünk hosszú távon mintegy „adaptálódik”, a nyak hátsó részének izmai rövidülnek és feszülnek, az elülső részek izmai túlnyúlnak és gyengülnek, így megbomlik a nyaki szakasz izomegyensúlya.

banyapup.JPG

Hamarosan azt vesszük észre, hogy már álló helyzetben is jócskán előrébb van a fejünk, mint kellene. Ahelyett, hogy a gerinc tetején csücsülne megfelelően alátámasztva, az izomegyensúly megbomlásának „köszönhetően” tekintélyes mértékben előreszegeződik.

Mindez sajnos nem csupán esztétikai probléma, sőt, a legsúlyosabb következmény nem is csak a krónikus fájdalom vagy a nyak hátsó részén kialakult ún. banyapúp. Az előrehelyezett fejtartás komoly gerincbetegségek kiváltó oka lehet.

Miért is fáj a nyakunk?

Az izomegyensúly megbomlása miatt az előrehelyezett fej súlyát szinte kizárólag a nyak hátsó részének izmai viselik ahelyett, hogy a súly arányosan osztódna el a nyaki izmok közt. Az egyedüli teherviselő izmok folyamatosan feszülnek, így az adott területen jelentősen romlik az anyagcsere. Az izmok, szövetek nem jutnak tápanyaghoz, a salakanyagok pedig nem tudnak eltávozni. A felhalmozódó salakanyag nyomást gyakorol a fájdalomérzékelő receptorokra, így ördögi körként kialakul a krónikus nyak- és vállfájdalom.

És hogyan lesz az előrehelyezett fejtartásból súlyos gerincbetegség?

Középiskolai tanulmányaikból valószínűleg sokan emlékeznek még az erőkar fogalmára. Amennyiben a fej helyes pozícióban, azaz a vállak fölött helyezkedik el, nem jelent különösebb terhelést az azt megfelelően alátámasztó gerinc (és nyaki izmok) számára. Minél távolabb (erőkar) helyezkedik azonban el a test súlyvonalától (az egyszerűség kedvéért tekintsük most súlyvonalnak a gerincet), annál nagyobb terhet ró annak cipelése a nyaki izmokra, illetve a gerincre. 

Sem a nyak izmai, sem a csigolyák és porckorongok nincsenek felkészülve erre a tartós és jelentős túlterhelésre. Az izmok túlterhelése – ahogy fentebb leírtam – krónikus fájdalomhoz vezet. A csigolyák, ezáltal pedig a köztük lévő folyadékkal teli porckorongok állandósult túlterhelése ugyanakkor egyenes út a degeneratív gerincbetegségek (meszesedés, porckopás, porckorong ellapulás, sérv stb.) kialakulásához. A rugalmas, folyadékkal teli porckorongokra ugyanis a fiziológiásnál jóval nagyobb teher hárul, így azok törvényszerűen ellapulnak és kiboltosulnak a csigolyák közül. Ezt a jelenséget hívjuk porckorong ellapulásnak (protrusio). Csupán idő kérdése, hogy az ellapult, kiboltosult porckorong külső, rostos gyűrűje kiszakadjon és bekövetkezzen a porckorongsérv.

Mit tehetünk a fájdalom és a betegségek elkerüléséért?

A tartós és valódi megoldás a kiváltó ok, a folyamatos túlterhelés megszüntetése, azaz a helyes testtartás (és ülés) technikájának elsajátítása (zárójeles megjegyzés: a helyes testtartást sajnos nem lehet képek és leírások alapján megtanulni. Mindenkinek melegen ajánlom, hogy legalább egy alkalommal keressen fel egy szakembert - gyógytornászt, mozgásterapeutát - és kérjen segítséget!). Mindezt ki kell egészítenünk rendszeres testmozgással egyrészt azért, hogy fenntartsuk vagy helyreállítsuk az izomegyensúlyt, másrészt azért, hogy javítsuk a helyi vérkeringést, azaz a tápanyag ellátást és a salakanyagok eltávozását.

Ha csak megelőzni szeretnénk a problémák kialakulását, esetleg túl vagyunk a kezeléseken és meg szeretnénk tartani az elért eredményeket, a leghasznosabb mozgásforma talán a csoportos gerincjóga (főképp, ha egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember vezeti), amely ideálisan mozgatja át a gerincet és a testtartás javításában is egyedülálló. Ha azonban már kialakult valamilyen gerincbetegség, sajnos nem elég a csoportos torna. Ez esetben személyre szabott korrekciós mozgásprogramra van szükségünk, tehát feltétlenül keressünk meg egy gyógytornászt, mozgásterapeutát.

forrás: webbeteg.hu

"...rendszeres testmozgással egyrészt azért, hogy fenntartsuk vagy helyreállítsuk az izomegyensúlyt, másrészt azért, hogy javítsuk a helyi vérkeringést, azaz a tápanyag ellátást és a salakanyagok eltávozását." A gyógymasszázs mindezek mellett, szintén "besegíthet" a fájdalmas és "kötött" izomcsoportok ellazításában, a vérkeringés helyreállításában. Gyógymasszőreink várják jelentkezésüket szeretettel és szakértelemmel:

Budapesten és Pest megyében több ponton is, időpontfoglalással kapcsolatos információk:

 

 

Budaörs
BGS – Budaörsi Gyógymasszázs Stúdió
Cím: Budaörs, Patkó u. 7. fszt.
Nyitva tartás: H-P 7-19, Szo 7-16
Időpont-egyeztetés: személyesen vagy telefonon: +36 23 789 885 +36 20 455 6999 – minden nap 8-16 óra között

Biatorbágy
Egészségház
Cím: Biatorbágy, Mester u. 2.
Nyitva tartás: K 10-18
Időpont-egyeztetés: személyesen vagy telefonon: +36 23 534 560

Érd
Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény
Cím: Érd, Felső u. 39-41.
Nyitva tartás: H, K, P 8-17
Időpont-egyeztetés személyesen Budaörsön a Patkó u. 7.sz. alatt vagy
telefonon: +36 23 789 885 +36 20 455 6999 – minden nap 8-16 óra között

 

 

Szólj hozzá

masszázs gyógymasszázs látásérültek vakok és gyengénlátók foglalkoztatása gyógymasszázs stúdió munkahelyi masszázs masszázs budaörsön