2017. aug 03.

Szemmozgás-követéssel segíti a Windows a fogyatékkal élőket - EYE CONTROL

írta: m admin
Szemmozgás-követéssel segíti a Windows a fogyatékkal élőket - EYE CONTROL

 

A Microsoft egy új, érdekes és hasznos funkcióval bővítette a Windows 10 Insider Preview kiadását, amely elsősorban azoknak jöhet jól, akik vagy születési rendellenesség, vagy valamiféle baleset miatt képtelenek kézzel vagy akár lábbal irányítani a PC-t.

Noha a fogyatékkal élő emberek a társadalom jelentős részét adják, még mindig nagyon sok nehézséggel kell megküzdeniük a mindennapok során, ám az elmúlt évek folyamán azért valami elindult: egyre több helyen fordítanak figyelmet arra, hogy a látás-, hallás- és/vagy mozgássérültek mindennapi dolgait megkönnyítsék.

Ilyen könnyítés lesz a Windows 10 legújabb funkciója, a szemmozgás-követő technológiák támogatása is, ami lényegében arra ad lehetőséget, hogy a felhasználók szemmozgásuk segítségével használják az érintő billentyűzetet, valamint arra is, hogy irányítsák az egérmutatót. Jelenleg még csak a Tobii megoldásaival kompatibilis a rendszer, közülük is csak egy adott modellel, a Tobii 4C-vel, de idővel több eszköz támogatását is integrálhatják, valamint a funkcionalitást is jelentősen kibővíthetik.

Az új funkció integrálásának egyébként elég érdekes előzménye van. 2014 folyamán a Hackathon alkalmával egy korábbi NFL játékos, Steve Gleason fogalmazott meg egy kérést a Microsoft felé, amelyben azt kérte, a vállalat szakemberei segítsenek az ALS betegek életminőségének javításában. A cég szakemberei a szemmozgás-követés támogatásának integrálásával mindenképpen komoly lépést tettek ebben az irányban, és ráadásul nem csak az ALS betegek, hanem sok-sok fogyatékkal élő felhasználó PC-s életét is könnyebbé tették – illetve teszik majd a jövőben. A szemmozgás-követő funkció egyelőre csak az említett hardver és a Windows 10 Insider Preview legfrissebb kiadásának beszerzésével próbálható ki, de később a széles körben elérhető Windows 10 kiadásokban is elérhetővé válhat. Természetesen kibővített hardver-támogatással.

forrás: ipon.hu

A fenti win10 funkció használatához szükség van a cikkben is említett, Tobii eszközre. Megkerestük a világhálón, itt találjátok: https://www.tobiidynavox.com/devices/Eye-Gaze-Devices/PCEye-Mini/ 

tobiidynavox-pceye-mini-pen.jpg

 

Szólj hozzá

technika fogyatékkal élők technikai fejlődés windows 10 akadálymentesség szem-nyomkövetés szem-mozgáskövetés