2017. aug 01.

Tóth Cirill kecskemétiként a kerekesszékes-válogatottban

írta: m admin
Tóth Cirill kecskemétiként a kerekesszékes-válogatottban

fogyatekosok_sportja.jpg

Hetedik helyen végzett a magyar kerekesszékes férfi-­kosárlabdaválogatott a szombaton zárult brnói Európa-­bajnokságon, de az is nagy szó, hogy több mint két évtized után újra volt csapatunk a kontinensviadalon – közte egy kecskeméti játékossal, Tóth Cirillel­.

Hosszú, több mint húszéves szünet után újra szerepelt magyar válogatott a férfi C osztályos kerekesszékeskosárlabda-Európa-bajnokságon, amelyet július­ 24. és 29. között rendeztek meg Brnóban. A hét nemzet együttesét felvonultató viadalon a magyarok mindhárom csoportmeccsüket elvesztették a házigazda csehek, Írország és Szerbia ellen, majd a helyosztón is alulmaradtak Görögországgal szemben, így végül a hetedik helyen zártak. De mint azt Tóth Cirilltől, a válogatott kecskeméti tagjától, irányítójától megtudtuk, egyáltalán nincsenek elkeseredve az eredmények miatt, és ő több szempontból is hasznosnak értékeli a kontinenstornát.

– Természetesen az frusztráló, ha úgy érzed, hogy minden tőled telhetőt megtettél a pályán, de az sem volt elég, legfeljebb egy szoros vereséghez. Később viszont már tisztán látjuk, hogy miben lehet és kell fejlődnünk, hogy előrébb tudjunk lépni. Például erőnlétileg szükséges javulnunk, mert a 36 óra alatt lejátszott 4 meccs rengeteget kivett belőlünk, az utolsóra nagyon elkészültünk fizikailag. A technikai-taktikai hiányosságaink is kijöttek, hiszen mi gyakorlatilag grundszerűen kezdtük el a játékot itthon, edzőnk is most tanulja a szakmát. Ugyanakkor kapcsolatok szövődtek más válogatottakkal, szövetségekkel, így gyakrabban eljuthatunk nemzetközi tornákra, közös edzőtáborozásokra. Egyénileg is mindenki láthatta, mit kell gyakorolnia, megtanulnia, hogy jobb legyen a posztján – összegzett Cirill.

A kecskeméti fiatalember tízévesen kényszerült kerekesszékbe egy baleset ­miatt. Volt olyan időszak, amikor nem mozdult ki otthonról, a sport ezen a bezárkózáson változtatott, és azóta igen aktív közösségi életet él ugyancsak kerekesszékes feleségével, például rengeteget utaznak és gyakran járnak koncertekre is.

Cirill 8 éve kezdett el kosarazni, és azóta szerves részévé vált a mindennapjainak. Mivel Kecskeméten még nincs kerekesszékes-csapat, Budapestre, a Törekvés SE-hez jár edzésekre, egy megkeresés nyomán pedig ősztől egy bécsi együttesnél is játszani fog. A válogatottban – a klasszikus kosárlabdás-besorolás szerint – irányító, de a kerekesszékeseknél ez a poszt kicsit más, mint a nem sérülteknél, Cirill feladata alapvetően a centerek támogatása, az ellenfél dobásainak blokkolása. Persze, ha gyorsaságát kihasználva végig tud száguldani a pályán, ziccerből ő is szokott kosarat szerezni, erre az Eb-n is volt példa.

– Az érzékenyítő napokon a gyerekeknek szokott tetszeni a kerekesszékes-kosár, de cégvezetők is időről időre kipróbálják ezt a sportot. Hogy nekem mit jelent? Elsősorban csapatot, jóbarátokat, akikkel pályán kívül is megértem magam, és persze személyes kihívást is, hiszen nagyon jó érzés, amikor valamit sikerül edzésen vagy meccsen megvalósítani.

forrás: baon.hu

Szólj hozzá

közélet esélyegyenlőség élmény kozelet fogyatékkal élők keresszékes-kosár