2017. júl 12.

Vakként végezte el az egyetemet Norbi, segítő kutyája is kapott egy diplomát

írta: m admin
Vakként végezte el az egyetemet Norbi, segítő kutyája is kapott egy diplomát

vakkent_vegezte_el_a_testnevelesi_egyetemet.jpg

A Testnevelési Egyetem sportszervező szakán korábban még sosem diplomázott látássérült. Ebben Lunának is nagy szerepe volt.

Korábban már írtunk Fóris Norbertről annak apropóján, hogy segítőjével páratlan bravúrt végrehajtva teljesítette az El Camino zarándokutat. A 24 éves srác születése óta vak, de ez a legkevésbé sem akadályozza abban, hogy teljes életet éljen: több sportágat is űz (dzsúdó, futás, túrázás), és már szerepelt a Rádiókabaréban is.- írja a Szeretlekmagyarország.hu szerkesztője, Láng Dávid.

A napokban pedig ismét olyan sikert ért el, amit a hozzá hasonló helyzetben lévők közül nagyon kevesen mondhatnak magukénak: átvette diplomáját a Testnevelési Egyetemen.

3 éve kezdett el odajárni, sportszervező alapszakra, ő volt az első nappali tagozatos látássérült hallgató

Eleinte nehezen indult minden, mert az egyetemen még ilyen nem volt, de alapvetően pozitívan fogadtak az oktatók 1-2 kivétellel, a hallgatótársak nagyon kedvesek voltak

– mondta el kérdésünkre.

 

norbi3

 

Norbi és Luna

 

A gyakorlati tárgyak nagy részét tudta teljesíteni, volt amit adaptált formában, volt amit a többiekkel együtt. A könyvei és jegyzetei elektronikus formában voltak meg, vizsgázni mindig szóban vizsgázott. Részt vett OTDK-n és HTDK-n, valamint elnyerte a köztársasági ösztöndíjat is.

Abban, hogy mindezt véghezvitte, nagyon sokat segített neki az egyetem fogyatékosügyi koordinátora, valamint még valaki: Luna nevű vakvezető kutyája. Bár az állatot a közelmúltban "nyugdíjazták", mivel kiképzői szakmailag úgy látták, hogy egészségi állapotának megőrzésének érdekében jobb, ha nem dolgozik tovább, tanulmányai alatt szinte végig Norbi mellett volt.

A fiú emiatt találta ki, hogy szép gesztus lenne, ha sajátja mellett Luna teljesítményét is elismernék egy oklevéllel.

Az egyetem vezetése beleegyezett a javaslatba, így a múltheti ünnepségen mindketten megkapták a maguk kiváló minősítésű diplomáját.

Igaz, magára az átadóra már az új segítő, Gyömbér kísérte el Norbit. Ami jövőbeni terveit illeti: ezután szeretne elvégezni még egy közösségi és civil tanulmányok mesterszakot, mellette pedig egy OKJ-s masszőr képzést.

Ha mindezt sikeresen teljesítette, legszívesebben a parasportban dolgozna majd.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu/ Láng Dávid 

Szólj hozzá

közélet esélyegyenlőség kozelet fogyatékkal élők látássérült