2017. jún 09.

Az esélyegyenlőség jegyében

írta: m admin
Az esélyegyenlőség jegyében

eselyegyenloseg_nap.png

A fogyatékkal élő személyek esélyegyenlőségét, társadalomba való beilleszkedését segítette elő az az országos projekt, amelyben az Újvárosi Általános Iskola diákjai is részt vettek. Az intézmény normál és autista tagozatán tanuló fiataljai közös programok segítségével ismerkedtek meg egymással a több hetet felölelő projekt során.

Az autista tagozatosok mindennapjairól mesél Otti Gáborné. A pedagógus elmondta, az autistáknál rendszerint a társas kapcsolatokban, értelmi képességekben és viselkedésben vannak zavarok, ezért ők speciális foglalkozást igényelnek.

Otti Gáborné-autista tanulócsoportokkal foglalkozó szakmai közösség képviselője, Újvárosi Általános Iskola, Baja

„Nem elsősorban a tanulásban kezdjük a megsegítést, hanem az életmódjuk alakításában. A napirend az ami ebben segít nekik.”

Baján 2011 óta működik autista tagozat az Újvárosi Általános Iskolán belül. Az intézmény diákjai azonban ritkán vesznek részt közös foglalkozásokon. Ezért is döntöttek úgy a vezetők, hogy jelentkeznek a Salva Vita Alapítvány által meghirdetett pályázatra, amelynek célja, hogy az átlagos fiatalok saját élményeiken keresztül ismerkedjenek meg fogyatékkal élőkkel.

Mészáros Ágnes- mentor, Salva Vita Alapítvány

„Azért fontos, mert együtt és egymás mellett élünk. Nagyon nagy az egymás iránti érdeklődés a gyerekek részéről és néha csak egy kicsi segítség kell, hogy a későbbiekben ők maguk tudják a kialakult kapcsolatot tovább ápolni.”

Pánczél Zsófia a bajai intézmény pedagógusa szerint az előítéletek ellenére sokkal több hasonlóság van az autista és az átlagos gyerekek között, mint azt sokan gondolnák.

Pánczél Zsófia- mentortanár, Autista tagozat, Újvárosi Általános Iskola, Baja

Szerintem a legnagyobb probléma amit ők is és más fiatalok is említettek, hogy nem ismerik a fogyatékossági típusokat, nem tudják, hogyan kell viselkedni velük, előítéleteik vannak. Nem azért mert rosszat akarnak, hanem mert tudatlanok, ami egyébként a felnőttekre is jellemző.

Pánczél Zsófia elmondta, örömmel tapasztalta, hogy a megkérdezett diákok lelkesen jelentkeztek az összevont feladatokra. A hetedik osztályos Horváth Balázs is egyike volt azoknak, akik támogatták a kezdeményezést.

Horváth Balázs- 7. osztályos tanuló, Újvárosi Általános Iskola, Baja

„Elmentünk közösen vonatozni, aztán itt játszottunk, színeztünk és ilyenek.”

A résztvevő diákok elárulták, a programoknak köszönhetően könnyedén megtalálták társaikkal a közös hangot. Az Adj egy ötöst projekt elérte a célját, hiszen a bajai fiatalok a vidám élményeknek köszönhetően már tudják, nem is különböznek annyira kortársaiktól.

 

forrás: bajaitelevizio.hu

Szólj hozzá

közélet esélyegyenlőség élmény kozelet fogyatékkal élők gyermekeknek