2016. júl 29.

A testvérszeretettől a segítő tárgyakig

írta: m admin
A testvérszeretettől a segítő tárgyakig

eselyegyenloseg_autistak.jpg

Magas minőségű termékek, amelyeket autisták készítenek · Szalkai Dániel és a Maacraft: kerülik a lelkiismereti zsarolást

A miskolci Maacraft egy dizájnorientált szociális műhely, amely autizmussal élő és értelmileg sérült embereket foglalkoztat.

A programot vezető Szalkai Dániel formatervező egyik célja, hogy a hozzáadott értékkel bíró, magas minőségű termékek révén megváltozzon az autisták megítélése.

Szalkai Dániel bátyja, a 33 éves Bence autista. Innen az elköteleződés. – A szüleim Bence születésével kétségbeejtő tortúrának voltak kitéve. Viszonylag későn, négyévesen diagnosztizálták nála az autizmust. A szüleim felelősen álltak hozzá a helyzethez, elkezdtek képzésekre járni, felkutatták azokat a miskolci családokat, amelyeknek hasonló helyzettel kell megküzdeniük. Végül létrehozták a Miskolci Autista Alapítványt, amely mára már fix perspektívát tud nyújtani a fiatal autistáknak – mesél a szervezet hátteréről a fiatal tervező. – Az alapítvány otthonában lakók védett környezetben, speciális igényeiknek megfelelő ellátást kaphatnak, de fejlesztő szakemberek is segítik az életüket. Fontos viszont hangsúlyozni, hogy az autizmussal élő emberek helyzete most, 2016-ban sem nevezhető tisztának, megoldottnak. Viszonylag nagy társadalmi csoportot érint, Magyarországon körülbelül százezer embert jelent, bár hivatalosan csak ennek negyedét tartják nyilván – részletezi Szalkai Dániel.

A fiatal formatervező bár mindig szoros kapcsolatot ápolt testvérével, távol kerülve a családtól, a budapesti egyetemi esztendők alatt értette meg, hogy kötelessége a maga eszközeivel segíteni az autisták beilleszkedését. Erről szól a Maacraft, mely a Miskolci Autista Alapítvány támogatásával indult el 2012-ben. Szalkai Dániel először csak egy ismerősével tartott foglalkozást az otthonban élőknek, majd szakemberek bevonásával kidolgoztak egy, az autisták képességeit figyelembe vevő munkamódszert. Csak olyan tárgyakat készítenek, amelyek nem követelnek meg tőlük aprólékos és bonyolult mozdulatokat, s vannak olyanok is, akik csak bizonyos részfeladatokban tudnak kiteljesedni.

maacraft.jpeg

Képen: Házi szörp és fűszer: a programban részt vevők egy melegház és veteményeskert gondozásában is közreműködnek
Fotó: Bartha Máté / Maacraft

 

A Maacraft programban jelenleg tizennyolc autista vesz részt, akik a hét öt napján, napi négy órában dolgoznak. Készítenek kosarakat, belső és kültéri bútorokat, kertészeti felszereléseket, biciklis kiegészítőket. A programban részt vevő fiatalok egy melegház és veteményeskert gondozásában is aktívan közreműködnek. Az itt megtermelt alapanyagokból főzött házi szörpjeik és fűszer-variációik saját fonású kosarakban rendelhetők meg. Természetesen az ehhez szükséges fűzfavesszőt is az alapítvány termeszti. Az AU Workshop nemrég kalákában épített a Maacraft számára egy meditációs kuckót, amelynek egyik részét a hatékony munka érdekében fűszerszárítóként használják.

– Kezdettől arra törekszünk, hogy a termékek ne a mögötte lévő történet miatt legyenek versenyképesek, el akartuk kerülni a lelkiismereti zsarolást. Épp ezért az arculatban is csak finom utalásokkal jelenik meg, hogy kik a készítők – meséli Szalkai Dániel, s elárulja azt is, hogy volt már közös kollekciójuk az egyedi kerékpárok építésével foglalkozó Merényi Danival, de tartott az autistáknak foglalkozást a Cellux csoport is, a legújabb kollekciót pedig már tervezik Somoskői Gáborral, a Kezemura kerámiamárka alapítójával.

A Maacraft termékeit elsősorban webshopon keresztül lehet megrendelni, de egyre több fővárosi dizájnboltban (The Garden Studio, Pesti Szatócs, Prezent) is elérhetők. A nemzetközi jelenlét is fontos: az anyagi forrásoktól függően mindig megpróbálnak részt venni valamilyen külföldi szakvásáron vagy dizájnkiállításon, legutóbb például a londoni Pulse-on mutatkozhattak be.

Maacraft termékeiből szeretnél vásárolni, innen teheted meg: http://maacraft.org/

 

forrás: mno.hu

Szólj hozzá

közélet autista esélyegyenlőség élmény kozelet fogyatékkal élők fogyatékosság foglalkoztatás