2016. jún 28.

Elképesztő találmányok, amelyek segítik a látássérülteket - 1. rész

írta: m admin
Elképesztő találmányok, amelyek segítik a látássérülteket - 1. rész

A vizuális fogyatékossággal élőket segíteni mindennapi életükben, nem akármilyen feladványt jelent a tervezőknek. Szerencsére ez a tény nem elrettentően, inkább inspirációként hat a fejlesztői társadalomra. Szintén nyomatékosítja hasznosságát, hogy a föld összlakosságát tekintve, hatalmas réteget érint, ha ezen a területen egyre jobb és hasznosabb segítő eszközök állnak rendelkezésre.

A találmányok rengetegéből érdekes és már megvalósult ötleteket mutatjuk be nektek. Ebben a részben egy valódi földönjáró - de nem földhöz ragadt - találmánnyal kezdünk, melyről pár éve már felreppent a hír, de gyártása és forgalmazása napjainkban indult el.

Egy cipő, amely elkísér és mutatja neked az utat...

lechal_cipo_latasserulteknek.png

 

Látássérültként sétálni tudjuk nem egyszerű, rendkívül fontos összpontosítani a hangokra a tájékozódáshoz. Gondolhatjuk, hogy a séta kellemes mivolta az élmény, így elég nehezen alakulhat ki. A Lechal okos cipővel vagy talpbetéttel egy olyan privát idegenvezetőt kapunk, amely segít könnyedén megtalálni a helyes irányt.

lechal_cipo_talbetet_latasserulteknek.png

A fotón látható, hogy a jobb és bal talpbetétek harántrészébe helyezhető el egy-egy kis méretű hüvely (7,9 mm vastag, 24,2 mm széles), amiben egy vevő, egy jeladó valamint egy aksi van elhelyezve 

A talpbetétet csatlakoztatni kell a megfelelő navigációs alkalmazáshoz (elérhető iOS, Android és Windows) bluetooth kapcsolaton keresztül és megadni a célt. Aztán ahogy járni kezdünk jobb vagy bal talpunkon gyengéd rezgés jelzi merrefelé kell forduljunk. A hang erősödik, hogy milyen közel van a fordulópont. Ha teljesen meg kell fordulnunk, akkor mindkét láb kap rezgő jeleket. Zsúfolt helyeken a rezgés intenzitása saját igényünkre állítható be, ha pedig a bennünket körülvevő környezet csendesebbé válik enyhíthetünk a beállításon.

Kísérő és hűséges társunk 15 napon keresztül üzemképes egyetlen feltöltéssel és offline módon is ugyanúgy garantáltan jól navigál. Szintén okosságát bizonyítja, hogy jelzi, ha telefonunkat elhagyjuk vagy távol kerülünk tőle.

Lechal jegyzi lépéseink számát és még a leadott kalóriákat is. Rögzíti a tevékenységet, így fitness szempontból is nyomon követhető sétánk eredményessége. Ezenkívül kerékpárosok is jól tudják hasznosítani, hiszen a cipő jelzi a navigáció adta irányokat, így nem kell lesni a telefon kijelzőjét, nagyobb a szabadság. A fejlesztők a plusz funkciók bevezetésével, még szélesebb körű felhasználóra számítanak érthető módon.


Bár a lábbeli még nem segít elkerülni akadályokat, buckákat utunkon (ez a funkció várhatóan a következő modellben már igen), az újítás mégis lehetővé teszi, hogy több millió látássérült ember a világon könnyebben közlekedjen saját környezetében.

"Az érintés értékes navigációs elem mégis kihasználatlan lehetőség" mondja Krispian Lawrence, alapítója a Lechal cipő Ducere Technológiájának. "A legtöbb tech-eszköz, manapság főként hangvisszajelzés alapon működik, de így a látássérült elsődleges értelemben a hallásra támaszkodhat, s ez figyelemelterelés, nem engedi eléggé koncentrálni környezetére."

A cipőt becslések szerint 30.000 ember előrendelte és várhatóan kézhez kapja még ezen a nyáron. Magyarországi forgalomba hozatalról még nem értesültünk, de a gyártói webshopban online megrendelhető, az ár nem kevés, egy pár talpbetét 45 ezer forint körül mozog, de ha belegondolunk mekkora segítségként működhet, az okostelefonok árához képest nem is olyan rettenetesen magas árat jelent. Nem utolsó sorban megemlítjük hogy a gyártó jelenleg korlátozott ideig ingyen szállít bárhová a világon, Magyarországra is.

A fenti találmányon kívül a kereskedelmi piacon megjelent egy "újdonságnak" beharangozott okos formacipellő is, amit egy légitársaság saját fejlesztéseként hirdet, jelenleg egyféle színben és fazonban. Igen hasonlóan a Lechal cipőhöz, szintén lábunkra ad le jelet hogy éppen jobbra vagy balra forduljunk. Külön talpbetétként nem dobják piacra. Árat és forgalmazót sem találtunk, ha a későbbiekben igen, akkor természetesen hírt adunk majd róla nektek. 

 

 

 

Szólj hozzá

technika élmény app okoscipo navigáció látássérülteknek