2016. máj 09.

Mi folyik otthon?! Új arcfelismerő biztonsági kamera

írta: m admin
Mi folyik otthon?! Új arcfelismerő biztonsági kamera

Természetes, hogy otthonunkat és szeretteinket akkor is biztonságban akarjuk tudni, amikor távol vagyunk. Ebben segítenek bennünket a különféle mozgásérzékelő és kamerarendszerek, amelyek riasztják a tulajdonost, ha valami nincs rendben.

netatmo_biztonsagi_kamera.png

 

A francia Netatmo új biztonsági okoskamerája felismeri, hogy az ajtó előtt egy családtag áll vagy egy idegen.

Csak akkor léphet be a lakásba, ha az eszköz azonosította, amely egyúttal pedig üzenetet küld a tulajdonos okostelefonjára.

- A mai szenzoros biztonsági kamerák nem olyan okosak. Érzékelik a mozgást, de nem tudják, hogy az a valaki egy idegen vagy éppen a gyereked-e. Így aztán mindig riasztanak, néha még a fényviszonyok megváltozása esetén is, ami nagyon zavaró tud lenni. Ugyanakkor bár elfoglalt ember vagy, azért szeretnéd tudni, hogy mi folyik otthon, ezért kifejlesztettünk egy arcfelismerő technológiát. Most már tudjuk, hogy csak a gyerekek értek haza, vagy egy betörő próbálkozik éppen – mondta Janina Mattausch, a Netatmo termékmenedzsere.

A családtagjaink azonosításához szükséges adatokat néhány fotó segítségével egy-két perc alatt be lehet táplálni a rendszerbe.

A kamera éjjel infra fénnyel dolgozik, 130 fokos szögben lát, és az otthoni wifin keresztül kommunikál.

- A kamera arcfelismerő algoritmus alapján dolgozik, elkészíti az arc matematikai modelljét. Megadjuk a távolságot, az arc jellegzetességeit. Az adatokat számok és algoritmus formájában tárolja – magyarázta Janina Mattausch.

Nemrégiben éppen az arcfelismerő kamera segítségével kaptak el egy betörőt Párizsban.

Damian akkor döntötte el, hogy kipróbálja a biztonsági kamerát, amikor észrevette, hogy a nappaliban lévő szekrény fiókjában tartott pénzét valaki dézsmálja.

Kiderült, hogy egy idegen rendszeresen bejárt a lakásába.

- Éppen dolgoztam, amikor jelzett a telefonom. Először arra gondoltam, biztos téves riasztás, alighanem korrigálnom kell a beállítást, de a telefon arról értesített, hogy a lakásban van valaki, akinek az arcát nem tudja beazonosítani. Bekapcsoltam a videót, így élőben követhettem a történéseket – mesélte a férfi.

A Netatmo kamerája nem csak az otthonuk biztonsága miatt aggódó tulajdonosok számára hasznos, az elfoglalt szülőknek is nagy segítséget jelent.

- Ha valaki megpróbálna behatolni a házamba, akkor úgy is riasztana a kamera, így aztán nem kell azon aggódnom, hogy vajon mi folyik otthon, hol vannak a gyerekeim, hazaértek-e már – tette hozzá Janina Mattausch.

Az arcfelismerő kamera már hazánkban is kapható, igaz nem olcsón. Nem hasonlítható hasznossága egy távfelügyeletéhez, de az ilyen szolgáltatások havi díját tekintve nem rossz alternatíva, ha valaki kézben szeretné tartani saját otthonának biztonságát.

Rákerestünk a neten, például a MédiaMarkt-ban is kapható >>> http://www.mediamarkt.hu/

Szólj hozzá

biztonság segítségnyújtás technika app mozgáskorlátozottak mobil app technikai fejlődés vakoknak látássérülteknek gyengénlátóknak