2016. már 23.

Közeleg a meleg, jó tudni a szénsavas ásványvíz hatásait szervezetünkre

írta: m admin
Közeleg a meleg, jó tudni a szénsavas ásványvíz hatásait szervezetünkre

szensavasviz.jpg

(fotó: drinksparkling.com)

A szénsav miatt nem hidratáló

A szénsavasságát természetesen a szén-dioxidtól kapja, amitől meglehetősen markánssá válik. Ettől függetlenül a szervezet még képes arra, hogy felvegye a folyadékot. Sőt, egy tanulmány be is bizonyította, hogy egy kiadós edzés után bármilyen folyadékot lehet helyettesíteni a szénsavas vízzel, mivel ugyanannyira oltja a szomjat.

Rossz a fognak és a csontoknak

A szénsav akkor keletkezik, amikor a víz találkozik a szén-dioxiddal és elég magas koncentrációban még a fogzománcot is kimarhatja. Ettől addig azonban nem kell félni, amíg legalább hat üveggel meg nem iszik egy nap belőle.

Gyomorégést okozhat

A kutatók felfedezték, hogy a szénsavas víz nagyobb mennyiségben savas refluxhoz vezet. Ha a szervezete hajlamos a gyomorégésre, akkor inkább a szénsavmentes víz meleltt tegye le a voksát. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a buborékok súlyosbíthatják a már meglévő refluxot, mivel ellazítják a nyelőcső alsó nyílását. Így a sav is sokkal könnyebben kerülhet a nyelőcsőbe. (forrás: blikk.hu)

A szénsavnak nyál-elválasztást ingerlő hatása van, melyet már a szájban érzékelünk. Ezután lejut a gyomorba, a gyomornyálkahártyát ingerli, a helyi vérbőséget fokozza, az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlott étkezés előtt fél órával fogyasztani a szénsavas vizeket.

Másik intenzív hatásuk, hogy növelik a vesék kiválasztó tevékenységét, gátolják a kőképződést, tehát a veséket is „átmossák”. A vízben levő ásványi anyagok és nyomelemek pedig szükséges kiegészítői a táplálékkal szervezetbe kerülő szükséges napi mennyiségeknek.

Az ásványvizekben leggyakrabban előforduló ásványi anyagok a kalcium, a kálium, a magnézium, nátrium, fluor, króm, jód, foszfor, vas, króm, mangán, cink, kobalt, réz, bór, szulfát, metabórsav és a hidrogén-karbonát. A legtöbb ásványvíz szén-dioxid dúsítása már mesterséges folyamat, úgymond, nem a természet ajándéka. A szénsavas vizek oltják legjobban a szomjúságot, valamint segítik a vizelet-kiválasztást, a húgyutak átöblítését, és gyomorgörcsoldó hatásuk is van.(forrás: napidoktor.hu)

 

Szólj hozzá

közélet kozelet ásványvíz egészséges életmód szomjúság