2017. sze 12.

Szemészeti vizsgálat gyermekkorban

írta: m admin
Szemészeti vizsgálat gyermekkorban

szemeszet_hightech.jpg

fotó: szemészeti szűrés high tech műszerekkel (illusztráció)

Vizsgálat kicsiknek – miért?

Az első gyerekszemészeti szűrővizsgálatot 9 hónapos korban ajánljuk, ha nincs ismert szembetegség a családban, és a kisbaba tünetmentes. A második vizsgálat ideje a 2.5-3 éves kor, a harmadiké az iskolakezdést megelőző időszak, tehát a 6-7 éves kor.

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, ha a gyermek az egyik, vagy mindkét szemével gyengébben lát, mert ha nem fedezünk fel bizonyos eltéréseket, azok később már – a látásfejlődés elmaradása miatt – sem műtéttel, sem egyéb módon nem gyógyíthatók. Sajnos sokszor a gyermekek nem jelzik, hogy nem látnak jól: nem veszik észre, vagy természetes számukra, hogy homályosan látnak. Az időben történő felismerés ezért kiemelkedő jelentőségű, mert ha megfelelő vizsgálatokkal időben fény derül az esetleges fénytörési hibákra (rövidlátás, távollátás, asztigmia), és észrevesszük, illetve kezeljük a kancsalságot, elkerülhetjük a maradandó tompalátást (amblyopiát).

Vizsgálat kicsiknek – hogyan?

1. Amikor a baba még nem beszél

A vizsgálat első része játékos ismerkedés, otthoni kedvenc, vagy éppen a klinikán található, és ezért az újdonság varázsát adó játékokkal. A második részben már színes lámpákkal, nagyítókkal, optikai eszközökkel „játszunk”. A harmadik szakaszban a szem anatómiai felépítését, a törőközegek tisztaságát is ellenőrizzük, további speciális nagyításra, esetleg szemcsepp használatára csak eltérés, vagy annak gyanúja esetén van szükség.

A vizsgálat során a baba az édesanyja, vagy édesapja ölében ül, a megszokott, biztonságos helyzetben. A vizsgálathoz az esetek legnagyobb részében lefogni sem kell a babát, rugdalózhat, hadonászhat.

2. Amikor a képeknek már nevük van

A legtöbb kisded bevonható az ún. szubjektív látásvizsgálatba, képes és kész is arra, hogy a látott ábrákat, képeket felismerje, megnevezze. Ebben az életkorban gyakorlatilag minden egyéb, a vizsgálathoz szükséges együttműködésre képes.

3. Nagy-ovisok és kisiskolások

Ebben az életkorban már a legtöbb felnőtt korban is szokásos alapvizsgálat elvégezhető. Legnagyobb különbséget a látásvizsgálat jelenti, ha a számok, vagy betűk még nem jó barátok, a látás finom pontosításra ún. „Szurtos Peti kéz”, vagy „Villás” táblát mutatunk.

Szemüveg, édes kisbabáknak?

Ha szükséges, igen! Jobb egy szemüveges baba, mint egy – csupán az egyik szemét használni képes felnőtt ember. A vizsgálatokkal nagy pontossággal meg tudjuk mérni a szükséges dioptriát, ami alapján felírjuk a megfelelő szemüveget.

Pupillatágítás? Nem árt? Nem fáj? Muszáj?

Pupillatágító hatású szemcseppet leginkább két okból alkalmazunk. Bizonyos elváltozások gyanúja esetén (pl. veleszületett szürkehályog, egyes szemfenéki elváltozások) a pupilla nagyításával a szem jobban áttekinthetővé válik. A másik esetben azért adunk pupillatágító cseppet, mert ezzel a szem alkalmazkodóképességét biztosító belső izomgyűrűt nyugalomba helyezzük. Így pontosan meg tudjuk mérni a kisgyermek szemének nyugalmi dioptriáját, mely a pontos diagnózishoz és szükség esetén a pontos szemüveghezelengedhetetlen. A csepp enyhén csíp, nem kellemetlenebb, mint amikor víz megy a gyermek szemébe fürdésnél. A cseppek hatóideje alatt a klinika játszórésze is felfedezhető. A hatás néhány órán át marad fenn.

A gyermekek zavartalan tanulmányi előmenetele és egészséges szellemi fejlődésének feltétele a jó látásélesség, ezért most óvja gyermeke szeme világát, hogy teljes életet élhessen a jövőben!

Forrás: Saint James Szemészeti Központ

 

Szólj hozzá

kozelet gyermekeknek szemvizsgálat szemészeti szűrés szemmutet szem-mozgáskövetés