2017. aug 02.

A szemüvegedre sem lesz szükség a jövő Apple kijelzőihez

írta: m admin
A szemüvegedre sem lesz szükség a jövő Apple kijelzőihez

apple_fejlesztes.jpg

Egy érdekes technológiáról számolt be az AppleWorld Today. Ha az Apple integrálja termékeibe, lehetővé válna, hogy a gyengén látók is szemüveg nélkül olvashassák a kijelző tartalmát.

A technológia, ahogy az a kaliforniai Berkeley Egyetem lapjában részletesen olvasható, egy speciális algoritmust és egy vékony extra kijelzőréteget használ a cél megvalósításának érdekében. Az algoritmus megfelelő működéséhez a szemüvegeseknek meg kell adniuk, hogy milyen dioptriát használnak, majd a program a lyukacsos, műanyag kijelzőréteget úgy állítja be, hogy az minden egyes pixel fényét megfelelően módosítsa. A módosításnak köszönhetően a szemüvegesek retináján is éles kép fog kialakulni, bármiféle látást segítő eszköz nélkül.

apple_fejlesztes_2.jpg

A light-field kijelzőtechnológiát általában szemüveg nélküli 3D-s prezentációkhoz szokták használni, ugyanakkor a megfigyelők vizuális rendellenességeinek korrekciója is egy ígéretes új iránynak mutatkozik, amelynek előnyei közvetlen hatással lehetnek több millió ember életére.

Úgy hisszük, hogy a mi megközelítésünk az első, amely ilyen kijelzők készítésére irányul, úgy, hogy közben a magas felbontást és kontrasztarányt is biztosítjuk – két olyan tervezési kritériumot, amelyek az elmúlt évtizedben meghatározták a kijelzőipart.

A jövő kijelző rendszereit integrált rendszerekként képzeljük el, mely rugalmas optikai kialakításokat foglal magába. Ezt egy olyan kifinomult számítástechnikával kapcsoljuk össze, ami így különböző módokat hoz létre, például 2D, szemüveg nélküli 3D, vagy látáskorrekciós képmegjelenítés.

apple_fejlesztes_3.jpg

Sajnos egyelőre nem úgy néz ki a helyzet, hogy pár éven belül már minden kijelző szemüveg nélkül olvasható lesz. Ahhoz ugyanis még elég sok problémát kell kiküszöbölniük. Kezdve azzal, hogy a mostani verzió csak fix fókusztávolsággal képes operálni. Tehát, ha a néző elmozdítja a fejét, akkor bukik az egész. Ki kell tehát fejleszteni egy szem/fejkövető technológiát, amivel összhangban dinamikusan változhat a torzítás mértéke.

A másik fő probléma, hogy így csak egyetlen ember szeméhez képes igazodni a kijelző, kizárva ezzel, hogy többen nézzenek egy monitort párhuzamosan. Ezzel kapcsolatban viszont már most vannak kecsegtető fejlemények. Az MIT professzora, Ramesh Raskar szerint, ha elég magas a pixelsűrűség (körülbelül az Apple által jellemzően használt 326 ppi-nek a kétszerese), akkor elméletben megoldható, hogy egynél több személyhez is tudjon igazodni a képernyő.

apple_fejlesztes_4.jpg

Akárhogy is, bízzunk benne, hogy hamarosan elhárítják a nehézségeket és elterjed a gyártók körében a technológia, hiszen ez tényleg jelentős változást hozhat számtalan ember életébe. Nem beszélve arról, hogy az újítás komoly versenytény is lehetne. Ha például az Apple hozná ki először a szemüveg nélkül olvasható gépeket, az biztosan megdobná az eladásokat is.

Forrás: AppleWord.Today / imagazin.hu/hordon

Szólj hozzá

apple technika technikai fejlődés látásromlás akadálymentesség gyengénlátóknak