2016. júl 04.

Képeskönyv vak gyermekeknek - 3D-s nyomtatás

írta: m admin
Képeskönyv vak gyermekeknek - 3D-s nyomtatás

3d_konyv_vak_gyermekeknek_2.jpg

"Egy kép többet ér ezer szónál..." - vallja a mondás, de mi történik, ha valaki nem látja a képet?

A háromdimenziós nyomtatás segítségével a vak gyerekek is olyan könyvekhez juthatnak hozzá, amelyek hasonlóan szórakoztatóak lehetnek számukra, mint egy képeskönyv a nem látáskárosult társaik számára. Az ilyen könyvek ráadásul nem csupán szórakoztatóak lehetnek, de a tanulást is élvezetesebbé tehetik.

Elképzelhető, hogy hamarosan igen sok népszerű mesekönyv és képeskönyv juthat el a vak gyerekekhez számukra is élvezhető formában. A Coloradói Egyetem munkatársai ugyanis viszonylag gyors és gazdaságos módját találták meg annak, hogyan reprodukálhatóak az egyes képeskönyv „lapok”, így azok széles körben való terjesztésére is lehetőség nyílhat a jövőben.

A 3D nyomtatás technológiája már kevésbé számít újdonságnak, a projekt során azonban ennél nagyobb kihívást jelentett, hogy a tervezők a képeket olyan térbeli formákká alakítsák át, ami nem elsősorban a szemet gyönyörködteti, de amelynek kitapintása is élvezetes lehet a látáskárosult, vak gyerekeknek. A képek alatt Braille-írással akár a képeskönyv eredeti szövegét is elolvashatják az érdeklődő gyerekek, egyben számukra is érdekesebbé, élvezetesebbé tehető így akár a tanulás is – ahogyan a legtöbb kisiskolás tankönyve is gazdagon illusztrált.

3d_konyv_vak_gyermekeknek_1.jpg

Azon felül azonban, hogy a néhány mintaoldalt már elkészítették és online ingyenesen letöltőtővé és kinyomtathatóvá tették (ezen az oldalon találhatóak meg a kinyomtatható minták: tpbp.wpengine.com) az egyetem munkatársai további könyvek „beszkennelését” és átalakítását is tervezik. Elsőként a bibliai Noé történetét készítették el a vak gyerekek számára is élvezhető módon, háromdimenziós nyomtatóval „kinyomtathatóvá”, de azóta már több népszerű történet is elérhető ilyen formátumban.

A háromdimenziós nyomtatás egyébként másként is segítséget nyújthat a jövőben a vakoknak – jelenleg egy olyan eljárást tesztelnek, amely működő retinasejteket nyomtat ki, így bizonyos emberek esetében a sérült retinasejteket helyettesíthetnék olyan, működő sejtekkel, amelyeket háromdimenziós nyomtató készített. Ez utóbbi eljárás „élesben történő” alkalmazására azonban valószínűleg még jó ideig nem lesz lehetőség.

 

Forrás: dezeen.com

Szólj hozzá

technika esélyegyenlőség fogyatékkal élők gyermekeknek technikai fejlődés vakoknak érinthető képek 3D nyomtatas