2016. máj 08.

Vértesi Alexát Fahéj segíti a mindennapokban

írta: m admin
Vértesi Alexát Fahéj segíti a mindennapokban

vaklany.JPG

Fotón: Fahéj mindenhova elkíséri Alexát. Az érettségi ideje alatt is a gimnázium előtt várt rá, és együtt indultak útnak (Fotó: Makovics Kornél)

Nem szokványos, hogy egy látássérült fiatal az írásbeli érettségi mellett döntsön, Vértesi Alexa azonban nem ijedt meg a feladattól. Amíg vizsgázott, Fahéj, a vakvezető kutya várt rá az iskola előtt.

Fahéj meglehetősen izgatottan várta gazdáját, Vértesi Alexát a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium előtt, ahol a lány éppen az emelt szintű, angol nyelvű érettségijét írta csütörtökön. A két éves labrador szertelensége viszont csak addig tartott, amíg Alexa elő nem került, és rá nem adta kutyájára a hámot. Fahéj azon nyomban megkomolyodott, és átváltott munkakutya „üzemmódba”, ugyanis vakvezető kutyaként segíti a születése óta látássérült Alexa mindennapjait. A gimnáziumtól már együtt sétáltak a zeneiskoláig, itt ültünk le Alexával beszélgetni, természetesen Fahéj jelenlétében.

Az, hogy a 18 éves, szinte száz százalékig vak lány írásbeli érettségi vizsgát tett egy tantárgyból, és nem két szóbeli tétellel teljesíti azt, nem szokványos. Alexa azonban ragaszkodott a számítógépes program segítségével teljesíthető írásbelihez, mivel így nyelvvizsga értékű lehet az érettségije. Tavaly egyébként már letette a középszintű angol érettségit, akkor az írásbeli helyett két szóbeli tételt vállalva. Így lesz ez most a többi kötelező tantárggyal is, bár matematikából nem kell vizsgáznia, helyette olasz nyelvből tesz érettségit. Ugyanakkor úgy véli, több látássérült sorstársának kellene vállalnia az írásbeli vizsgát, mert úgy érzi, így fair a többiekkel szemben és az eredmény is reálisabb.

Alexa azért döntött angolból a többlet nehézség mellett, mert a jövőben anglisztikát szeretne tanulni. Bár zenei szakképzésre is jelentkezett, így azt majd csak a következő hónapokban határozza el, melyikbe vág bele előbb. Az biztos, akárhogy is dönt, Fahéj vele tart. A kutyával a miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola révén került kapcsolatba tavaly augusztusban, akkor már régi vágya volt egy vakvezető kutya. Az állat temperamentumától is függ, hogy milyen gazdihoz kerül, de mint kiderült, Alexa nem véletlenül szimpatizált elsőre Fahéjjal, a szakemberek is őt találták számára megfelelőnek. A közös ismerkedés, tanulás után egy komoly közlekedési vizsga várt a párosra, amelyet decemberben teljesítettek, azóta pedig Fahéj állandó társ. – Ahova én megyek, oda jön ő is. Hiányzik, ha nincs velem. A közlekedésben biztonságot jelent számomra, és jó, hogy nem vagyok egyedül. Arra is megtanított, hogy akkor se adjam fel, ha már nagyon fáradt vagyok – mesélte Alexa.

forrás: teol.hu

 

Szólj hozzá

közélet esélyegyenlőség kozelet fogyatékosság látássérült vakvezető kutya Baráthegyi kutyatartas képzés látássérülteknek