2018. sze 10.

A fogyatékossággal élők a társadalom hasznos tagjai szeretnének lenni

írta: m admin
A fogyatékossággal élők a társadalom hasznos tagjai szeretnének lenni

fogyatekossaggal_elok_integralasa.jpg

képen: Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára köszönti a nevelőszülőket a vízi és légi parádé megtekintésére induló hajók egyikén 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében több mint 1500 rászoruló, nevelőszülőknél élő gyermek, valamint kísérőjük nézhette meg közelről a parádét (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Nem sajnálatra szorulnak, hanem lehetőségeikhez mérten a társadalom aktív és hasznos tagjai szeretnének lenni a fogyatékkal élő emberek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. - közli a híradó.hu

A tárca tájékoztatása szerint a fogyatékos embereknek szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket tömörítő legnagyobb európai ernyőszervezettel, az EASPD-vel folytatott megbeszélést Fülöp Attila, aki a tájékoztatás szerint a megbeszélésen kiemelte, hogy a nagy szociális intézmények lebontása, kiváltása „nem bontás, hanem építkezés”, hiszen a társadalom befogadásának és szolidaritásának fokmérője, a közösségi összetartás egy fontos szimbóluma.

Szólt arról is, hogy a korábbi nézetekkel ellentétben az érintetteknek nem a társadalomtól fizikailag is távol álló, falakkal elzárt intézetekben kellene élniük, hanem a közösségben. Ez a folyamat nem csupán arról szól, hogy egy nagy intézmény helyett tíz kisebb épül, hanem kölcsönös tanulásról, amelyben a befogadó és a befogadott is formálódik, segítő módon változik – közölte.

Az államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Emmi széleskörű párbeszédet indított minden érdekvédelmi és szakmai szervezet bevonásával a program további lépéseiről, amelyben továbbra is számít a European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésére, szerepvállalására.

Luk Zelderloo, az EASPD vezetője a megbeszélésen azt mondta: látja, hogy a kormány mennyire elkötelezett a kiváltással kapcsolatban, és biztosította a jelenlévőket támogatásáról. Hozzátette, hogy a kiváltás nem csupán az épületekről szól, hanem arról, hogy az érintettek aktív társadalmi szerepvállalását segítse. Emlékezettek rá, hogy a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az EASPD képviselői 2018. január 26-án írták alá azt az együttműködési szerződést, amely garantálja a fogyatékos emberek intézményi-férőhely-kiváltási programjának minőségét.

Az Emmi pénteki közleményében hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek, és megtalálják a helyüket a társadalomban

2017. - Szem(l)életmód Rehabilitációs Központunk tavalyi megalakulásának és működésének alappillére volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett „Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára” című pályázat elnyerése. E program segítségével központunk sikeresen tudta megvalósítani célkitűzéseit.

A pályázati program célja az elemi rehabilitációs jogszabály elfogadásáig az átmeneti időszakra az elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása és a készülő jogszabály alapján a szolgáltatás átszervezése. Ezen kívül a látássérült személyek számára nyújtott elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosításához szükséges feltételek megteremtése, a szolgáltatás folyamatos működésének biztosítása. Az elemi rehabilitációs szolgáltatás újra tervezése, a működési feltételeik újjászervezése. A pályázat kiemelt célja a szolgáltatás népszerűsítése.

2018. - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára az értékelő bizottság javaslata alapján meghozta döntését az LSER2018 elemi rehabilitációs szolgáltatásokkal kapcsolatban. Szem(l)életmód Rehabilitációs Központunk ismét elnyerte a társadalmunkat képviselő EMMI támogatását, így újult erővel továbbműködhet és folytathatja hiánypótló rehabilitációs munkáját.

Munkatársaink nevében köszönjük a bizalmat, a látássérültek nevében pedig, ezt a fontos lehetőséget, ami számukra könnyebbé teheti a társadalmi integrálódást!

a Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ csapata

szemleletmod_rehabilitacios_kozpont_web.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

segítségnyújtás kozelet fogyatékkal élők látássérült szemvizsgálat szembetegségek fogyatékossággal élők vakoknak látásromlás megváltozott munkaképességű EMMI társadalmi integráció látássérülteknek szemészeti szűrés LSER2018