2017. okt 17.

Rehabilitációs központ nyílt Budaörsön! - térítésmentes szolgáltatás

írta: m admin
Rehabilitációs központ nyílt Budaörsön! - térítésmentes szolgáltatás

segitunk.jpg

Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ nyílt október 1-jén Budaörsön, a Patkó utca 7-ben, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) gyógymasszőr stúdiója mellett. A kapcsolat természetesen sokkal több a szomszédságnál, hiszen Nyikes Fatime az egyesület elnöke és Mikola Gyöngyvér a központ szakmai vezetője egymásra találásának az eredménye.

 „Felnőtt korú, azaz 16 éven felüli látássérültek részére nyújtunk az új központban ingyenesen szolgáltatásokat, és jöhetnek hozzánk Budaörs mellett teljes Pest megyéből, továbbá Budapestről és Fejér megyéből. Erre a programra elsősorban azokat várjuk, akik felnőttkorukban váltak látássérültté, de az egyesületünk természetesen továbbra is segítséget nyújt a fiatalabbaknak és azoknak is, akik gyermekkorukban veszítették el látásukat, illetve a látássérülésük mellett egyéb fogyatékossággal, vagy társuló betegséggel élőknek” – mondta kérdéseinkre válaszolva Nyikes Fatime.

Az új központ anyagi bázisát egy állami pályázaton nyerték el – tette hozzá Mikola Gyöngyvér. A pályázati pénzből fedezik a közreműködők bérét és finanszírozzák a működési költségek egyéb  részét, kifizethetik belőle a most felújított helyiség bérleti díját, de nem fordíthatják például magára a felújításra. Ezért a Buláke által szervezett idei jótékonysági koncert bevételét is erre szánják.

A központban az induláskor két rehabilitációs szakember illetve gyógypedagógus, szociális munkás és két informatikus segítségével sajátíthatják el a látássérültek azokat a technikákat, amelyek révén újra önálló életvitelre lesznek képesek. Kicsit konkrétabban: lehet jelentkezni úgynevezett funkcionális látásvizsgálatra, ami részletesebb és más jellegű, mint egy hagyományos orvosi szemvizsgálat, és a végén a szakember olyan segédeszközöket ajánl a látássérültnek, ami az adott problémájára a legjobb. Lesz egészségügyi állapotfelmérés, de ezeknél se egy szokásos orvosi szűrővizsgálatra gondoljunk, hanem interjúk segítségével mérik fel a tanácsadók az egyén problémáit és keresnek azokra közösen megoldást. A szociális állapot felmérése szintén azt a célt szolgálja, hogy kiderüljön, például milyen állami támogatások járnak az ügyfelüknek, amit igényelhet. Az életvezetési tanácsadás pedig nemcsak a látássérültnek, de annak egész családja számára jelenthet kiutat a krízishelyzetből. A számítógép használat képzése során értelemszerűen a vakokat és gyengénlátókat segítő képernyőolvasó és nagyító programok megismerése kerül előtérbe.

További szolgáltatások: tájékozódás, közlekedés tanítása; a mindennapos tevékenységek, az öltözködéstől a házi munkán át a szabadidős tevékenységekig) újratanulása látássérültként; az önálló ügyintézéshez szükséges új tudnivalók elsajátítása stb.

Amellett, hogy a szakemberek – tehát október 1-jétől – munkaidőben a Patkó utca 7-ben várják a látássérülteket, az úgynevezett „utazó tanár” otthonra is hívható. Az első két hónap Mikola Gyöngyvér szerint elsősorban a kliensek felkutatásával telik majd (a bázist jelentő Buláke tagságán túl), aminek keretében nagyobb városokban olyan szolgáltatókhoz mennek el, amelyeknél a látássérültek jellemzően gyakori ügyfelek. Belátható időn belül folyamatosan mintegy 50 kliensre számítanak, és velük heti rendszerességgel találkoznak, amíg meg nem tanulják az igényelt technikákat.

A pályázaton nyertes projekt 2018. szeptember 30-án fejeződik be, de a szakember bízik benne, hogy maga a központ akkor sem szűnik meg, mert vagy újabb pályázati forrásokat találnak, vagy normatív támogatásban részesülhetnek az addig elkészülő és remélhetően életbe lépő rehabilitációs törvény szerint.

Bővebben: www.szemleletmodrehab.hu

 

forrás: budaorsinaplo.hu

 

 

Szólj hozzá

közélet segítségnyújtás esélyegyenlőség kozelet okostelefon segédeszköz rehabilitáció látásvizsgálat braille fogyatékkal élők fogyatékosság látássérült orvosi vizsgálat vakoknak látásromlás megváltozott munkaképességű emberi magatartás segítő kutya Baráthegyi akadálymentesség digitális oktatás akadálymentes közlekedés látássérülteknek BULÁKE braille kijelző JAWS olvasóprogram képernyőolvasó program internethasználat vakoknak látóknak vakokról NVDA képernyőolvasó képzés látássérülteknek gyengénlátóknak navigáció látássérülteknek látássérült gyermekeknek digitális akadálymentesítés kormány intézkedés komplex minősítés esélyteremtő rehabilitációs központ