2018. júl 24.

EVA - az okosszemüveg

írta: m admin
EVA - az okosszemüveg

eva_okosszemuveg_t_szanto.jpg

Fotó: T.Szántó György/Demokrata - a képen az EVA, okosszemüveg látható, amely - leszámítva a két szárba épített okos érzékelőket, a minikamerákat - egy hagyományos napszemüvegre hasonlítható

Vakok és gyengénlátók mozgását, közlekedését segíti az az okosszemüveg, amely mobiltelefonhoz csatlakoztatva, mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a környező tárgyakat, feliratokat, veszélyforrásokat és egyéb jelzéseket. A készülék a rajta levő kamerákkal észlelt jelenségeket élőszóban továbbítja a szemüveg viselőjének. Az Év Innovátora díjat először idén adták át a belga fővárosban.- közli a hírt a demokrata.hu munkatársa, Szabó Judit

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Földön 285 millió ember szenved látáskárosodásban. A vakok száma 2020-ban elérheti a 75 milliót. Ezeknek az embereknek az egyharmada el van szakítva a világtól. Szociálisan izolálódnak, hiszen soha nem hagyják el az otthonukat emberi segítség nélkül. Ez a folyamat pedig komoly lelki sérülésekkel jár, ismerteti a drámai tényeket Imre Krisztián.

Az okosszemüveg, vagyis az EVA (Ex­ten­ded Visual Assistant, kiterjesztett vizuális segítő) feltalálója arról mesél, hogy az Európai Üzleti Csúcstalálkozón, Brüsszelben átvett elismerés óta rendkívüli figyelmet tapasztal a sajtó részéről, ám így a szükségesnél kevesebb ideje jut a fejlesztéssel foglalkozni. Pedig most, hogy már az európai üzleti élet is felfigyelt a beszélő szemüvegre, a feladatok egyre sokasodnak. A termék piacra dobásához ugyanis a vállalkozás csapatának meg kell találnia a megfelelő befektetőket. Ezután kerülhet majd sor a szemüveg európai tesztelésére az érintettek, tehát a látássérültek és a vakok körében. Az élesben elvégzett próbák után egy utolsó finomhangolás következik, és ha minden jól megy, 2020-ban el is kezdődhet a gyártás. Imre Krisztián hangsúlyozza, hogy az okosszemüveg nem látó szemüveg, hiszen senkinek nem adja vissza a látását. A segédeszközzel a vakok és gyengénlátók – a bothasználat mellett – magabiztosabban és függetlenebbül tudnak közlekedni.


Csúcstechnológia a hétköznapokban

Imre Krisztiánt egyrészt személyes érintettsége, másrészt a mesterséges intelligencia alkalmazása iránti érdeklődése sodorta a feltalálók táborába. Az eredetileg marketing-kommunikációs végzettségű szakember ugyanis néhány évvel ezelőtt komoly szaruhártya-gyulladáson esett át. A betegségből sikerült teljesen felépülnie, ám a lábadozás hónapjai alatt személyes tapasztalatokat szerzett a látássérültek kiszolgáltatottságáról. Mivel már gyermekkorától fogva intenzíven érdeklődik az informatika iránt, csak idő kérdése volt, hogy gondolataiban egymásra találjon a cél és az eszköz: a segíteni akarás, és az ennek megvalósításához szükséges technológiák.

imre-krisztian-eva.jpg

képen: Imre Krisztián az EVA feltalálója

– Elképesztő ütemben halad a technológiai fejlődés, és azok a kérdések, amelyek korábban főként amerikai egyetemek kutatási témái voltak, mára már szépen lecsorogtak a hétköznapokba is, és bárki számára elérhetővé váltak – kezdi beszámolóját Imre Krisztián. – Az okos­szemüveg ötlete 2015-ben született meg. Voltak ugyan elképzeléseim a technológiáról, és arról, hogy mit is kellene tudnia a szemüvegnek, de bizonytalan voltam abban a tekintetben, hogy mit szólnak majd hozzá a látássérültek, és a velük foglalkozó szakemberek. Ezért aztán az első utam a Vakok Állami Intézetébe vezetett, ahol igen kedvezően fogadták az ötletemet.

Ekkor kezdődött el a szemüveg külsejének és különböző funkcióinak kialakítása. A találmány – első startup sikereként – 2016-ban megnyerte az UberPITCH elnevezésű nemzetközi megmérettetés hazai fordulóját. A kezdeményezés keretében a feltalálók 37 európai város Uber-autóiban győzködhették a befektetőket vállalkozásuk életképességéről. A szakmai zsűri előtt összesen négyezer pitch, vagyis prezentáció hangzott el a hátsó üléseken. A magyar zsűritagok az EVA csapatát választották a legjobbnak. Az okos­szemüveg később bekerült a Design Terminál hazai vállalkozásokat támogató, tehetséggondozó inkubátorprogramjába. A vállalkozás jelenleg a Start it @K&H inkubátorprogramtól kap szakmai támogatást, például a megfelelő üzleti partnerek megtalálásához. Ezzel párhuzamosan az EVA csapata folyamatosan dolgozik a prototípus tökéletesítésén is.


Nemes cél akadálypályán

A feltaláló szerint az egyik legnehezebb feladat, hogy sikerüljön megértetni az érdeklődőkkel, hogy egy találmány tömeg­gyártásához – az ötlet megszületésétől a termék boltokba kerüléséig – gyakran hosszadalmas és rögös út vezet. Megvalósítási terv, piacra jutás, árazás, gyártási kérdések, eladási csatornák, sorolja a szakmai munka állomásait a feltaláló. Mint mondja, maguk sem gondolták volna, hogy ennyire nehéz dolog egy nemes cél megvalósítása úgy, hogy mindez üzletileg is megállja a helyét. Bármennyire tehetségesek is a hazai hardverfejlesztők, Magyarország sajnos nem technológiai nagyhatalom, ezért ez nehezített pálya a high-tech-fejlesztések számára. Az ötletgazda azt is kiemeli, hogy a látásvesztést érintő fejlesztések terén igen erős a konkurenciaharc a tudományos életben, gondoljunk csak például az őssejtterápiára.

Balás Gergő vezető fejlesztő arról beszél, hogy a szemüveg a benne elhelyezett kamerák és egyéb szenzorok segítségével határozza meg a felhasználó és a környezet viszonyát. Ezeket az adatokat kielemezve tudja a készülék meghatározni, hogy milyen utasításokat kell kapnia a felhasználónak ahhoz, hogy biztonságosan haladhasson, és elérje az úti célját. Az eszköz kültéren hagyományos műholdas (GPS) helyzetmeghatározást használ, de számításba kellett venni, hogy ezek pontossága a fém- és üvegfelületekben gazdag városokban kritikus mértékben csökkenhet, a GPS-jelek nemkívánatos visszaverődése miatt. Az okosszemüveg a beltéri navigációt is segíti, ahol a GPS használata nem elérhető.

– A kezdetektől fogva fontos fejlesztési szempont volt, hogy a rendszer bel- és kültéren is egyaránt megbízhatóan működjön, ezért is használunk sokféle szenzort – ismerteti a szakember. A szemüveg felismeri az ajtót, a lépcsőket, az utcasarkokat, azt, hogy milyen széles a járda, milyen messze van a fal, vagy éppen a közút – sorolja a lehetőségeket Balás Gergő. – Az eszköz figyeli a jármű- és gyalogosforgalmat is. Az okosszemüveg végül a szárak belső részén levő hangszórók segítségével, élőszóban továbbítja az észlelt jelenségeket a felhasználónak.

walter_szilvia_eva_t_szanto.jpg

Fotó: T.Szántó György - képen: Walter Szilvia, EVA - Extended Visual Assistant társalapító az okosszemüveggel és egy okostelefonnal

Filantróp szemlélet

Az okosszemüveg tervezett piaci árával kapcsolatban Imre Krisztián feltaláló és Walter Szilvia társalapító arról tájékoztatnak, hogy megpróbálják 2000 euró alatt tartani. Tekintettel arra, hogy Nyugat-Európában egy – körülbelül nyolc évig munkaképes – vakvezető kutya kiképzése 30-35 ezer euróba kerül, az EVA csapata úgy véli, hogy az általuk kikalkulált ár kedvezőnek mondható. Walter Szilvia azt is hangsúlyozza, hogy a startup jelenleg a megfelelő befektetőket keresi, ami egyáltalán nem könnyű feladat. A kezdeti friends, family, fools (barátok, család, őrültek) körön már túl vannak, vagyis ténylegesen baráti és családi tőkével is beszálltak a vállalkozásba. Igyekeznek kihasználni az elérhető, uniós források nyújtotta lehetőségeket is. A későbbiekben kizárólag olyan partnerekkel szeretnének együttműködni, amelyek menedzsmentje nem akarja átvenni a startup feletti szakmai irányítást a befektetésért cserébe. Az EVA csapatának ugyanis nagyon fontos a filantróp szemlélet, vagyis az, hogy leendő üzlettársuk a közösség érdekében is tevékenykedő, jótékony, emberbarát partner legyen. Az EVA-projektnek ugyanis a célcsoport, tehát a látássérültek és vakok közössége miatt, jelentős társadalmi-szociális vetülete van.

EVA - Extended Visual Assistant Facebook oldala itt

weboldal itt

 

Szólj hozzá

tudomány technika vakok és gyengénlátók EVA látássérülteknek okosszemuveg Krisztián Imre